Als ondernemer is jouw website je visitekaartje. Zo'n visitekaartje hoort er natuurlijk netjes uit te zien. Bovendien moet er de juiste informatie op staan. Als er een verkeerd telefoonnummer op vermeld staat, krijg je geen klanten. Ziet het er onverzorgd uit, dan zullen potentiële klanten verder gaan zoeken naar een ander bedrijf. Jouw website moet cliënten een juiste indruk geven van jouw bedrijf. En zo zijn er misschien nog wel andere eisen die jij als ondernemer aan jouw (toekomstige) website stelt. Waar moet je dan beginnen?
Een van de meest gebruikte software waarmee mensen zelf websites bouwen heet Wordpress. Dit is een gratis software die je kan downloaden via wordpress.org of online kunt gebruiken via wordpress.com. Deze varianten werken allebei net even anders.
Hiermee zet je binnen vijf minuten je eigen website online. Deze wordt gratis gepubliceerd onder een subdomein van wordpress.com. Voor een eigen domeinnaam betaal je extra. Wil je daarnaast plug-ins toevoegen of een geavanceerder design kiezen, dan heb je een uitgebreider abonnement nodig. Hiervoor betaal je maandelijks abonnementskosten.
Als je liever vrij bent in het bepalen van de inhoud van je eigen website, gebruik je wordpress.org. Je downloadt de software gratis en installeert deze bij een hostingpartij. Die houdt jouw website in de lucht. Hiervoor betaal je een bedrag per maand of per jaar. Let wel op bij het kiezen van een hostingpartij. Er zijn namelijk nogal wat zwarte schapen op deze markt.
Als je dan een goede hostingpartij gevonden hebt, installeer je het softwarepakket dat je download vanaf wordpress.org. Voor een redelijke website met een beperkt aantal pagina's ben je vervolgens een paar middagen of avonden bezig. Je maakt jouw website persoonlijker met de standaard templates die meegeleverd worden bij de software. Veel plug-ins zijn gratis beschikbaar, voor sommigen betaal je eenmalig of een maandelijks bedrag. De meeste websites die gebouwd zijn met Wordpress lijken nogal op elkaar. Je kunt jouw Wordpress-website door een websitebouwer naar jouw wensen laten aanpassen door andere templates of plug-ins te laten ontwikkelen. Hierbij ben je dan wel gebonden aan de beperkingen van het softwareprogramma.
Iedereen kan toch tegenwoordig zelf een website maken? Waarom zou je dan geld uitgeven voor een professionele website? Helaas werkt het niet zo gemakkelijk. Dat je een tekstverwerker hebt, wil tenslotte ook niet zeggen dat je een goed schrijver bent. Om een goede website te maken, heb je wel wat meer kennis nodig dan van Wordpress alleen. Wat kan een professioneel websitebouwer voor jou als ondernemer betekenen?
Voor een maatwerk website schrijft het team van programmeurs de software zelf. De templates worden uitgebreid getest in een afgeschermde testomgeving. Van tevoren stemt het team goed met jou als klant af wat de wensen zijn. Deze kunnen in overleg ook tussentijds aangepast worden. Voordat de website online komt, testen de programmeurs deze eerst uitgebreid op gebruiksvriendelijkheid op verschillende apparaten met verschillende besturingssoftware. Een heel team aan professionals bouwt voor jou een goed functionerende, toekomstbestendige website. Jouw website verandert mee met jouw bedrijf. Zo heb je altijd een website die optimaal functioneert voor jouw cliënten. Dit is iets heel anders dan de website die je zelf bouwt met Wordpress. Na verloop van tijd kunnen jouw wensen uitbreiden en wil je je onderscheiden van al die andere websites. Dan is de software van Wordpress hier vaak te beperkt voor en zul je alsnog helemaal opnieuw moeten beginnen met een op maat gemaakte website.
De websitebouwer gaat samen met jou rond de tafel om de eisen en wensen voor de website te inventariseren. Een goede websitebouwer denkt met je mee en adviseert je over de mogelijkheden. Laat alle afspraken opnemen in de offerte. En maak ook duidelijke afspraken over het repareren van bugs, zodat je niet met een onverwacht hoge kostenpost komt te zitten.
Je goede ICT-vriend Karel is misschien niet zo'n geschikte keuze. Hij heeft vast verstand van websites, maar niet van marketing en communicatie. Marketingstudent Marleen is misschien wel goedkoop, maar je weet niet of ze na haar studie nog wel beschikbaar is om jou te helpen met je website. Bovendien kan je haar expertise niet controleren. Een goede websitebouwer kenmerkt zich in het volgende:
Voordat je met een websitebouwer in zee gaat, is het verstandig deze eerst persoonlijk te spreken. Zoek een partner die jouw ideeën voor jouw website kan verwezenlijken. Als je de ruimte en de tijd hebt om te investeren in een maatwerk website, zal deze zich na verloop van tijd vanzelf terugverdienen.
Jij hebt een vraag en wij hebben het antwoord. Je kunt altijd contact met ons opnemen. We zijn je graag van dienst.